Какви рискове покрива застраховката за гражданска отговорност?

805
Добави коментар
Трифон B
Трифон B

Притежанието на автомобил е удобство, за което обаче трябва да се поемат определени ангажименти – плащане на консумативи, данъци, извършване на технически прегледи и следене за неизправност. Сключването на застраховка гражданска отговорност за МПС също е сред задължителните регламенти, без които законното управление е невъзможно, а неизрядността, установена от органите на реда, се наказва. 

Кои са основните рискове, които ГО покрива, как се изчислява сумата за застрахователната премия и какво трябва да знаете относно застраховката Гражданска отговорност?

Какво представлява застраховката Гражданска отговорност?

Това е задължителен вид застраховане, което касае автомобили от всякакъв тип, чието ползване може да бъде за лични, учебни, служебни, таксиметрови, състезателно ползване, споделят специалистите от Ай енд Джи Брокерс. Възможно е да се сключи Гражданска отговорност и за обществен транспорт, тестови коли, автомобили за извършване на куриерски услуги и международен превоз. 

Задължителният характер на застраховката и нейната изрядност се следи от КАТ. Освен чрез стандартната проверка на документите при рутинна проверка от служителите на реда, екипът на КАТ следи дали всички регистрирани МПС имат активна полица и при невалидност, получено решение от Гаранционния фонд, регистрацията може да бъде прекратена.

Какво е важно да знаете за ГО?

Специалистите от I&G Brokers ви напомнят важни обстоятелства, които трябва да знаете относно застраховка Гражданска отговорност.

Застраховката Гражданска отговорност се сключва за едногодишен период, след което трябва да се предприеме сключването на нова такава. Можете да изберете самостоятелно към кое дружество искате да се застраховате.

Гаранционният фонд издава стикер, който трябва да се залепи от вътрешната страна на стъклото до изтичането и контролен талон, който служи за доказателство пред органите на реда и застрахователя. Чрез перфориране се отбелязва валидността. След изтичането на полицата трябва да се издадат нови документи, а старите да се унищожат и премахнат от стъклото на автомобила. 

Към застрахователния договор се предоставя и сертификат Зелена карта.

Карането без валидна застраховка при първо провинение се заплаща в размер на 250 лв. за собственици и 400 лв. за ползватели. За юридическите лица и ЕТ сумите са по-високи – 1000 лв. за собственици и 10 000 лв. за ползватели.

Наличието на този тип задължителна застраховка покрива вашата отговорност , в случай че сте причинили негативни последствия за трети лица, като ПТП по ваша вина. В този случай застрахователят трябва да изплати обезщетение на собственика на пострадалия от вас автомобил, след предаване на необходимите документи, подаване на заявления и описване на вината чрез попълване на двустранен протокол.

Какви щети се покриват от задължителната застраховка Гражданска отговорност?

Щетите, които се покриват при валидна полица за Гражданска отговорност, са   имуществени и неимуществени вреди, причинени по ваша вина – ПТП и ремонти на автомобили, разходи за лечение при пострадали, телесни увреждания, смърт и пропуснати ползи

 

При настъпил инцидент без жертви и пострадали следва да се подпише двустранен протокол. Ако вината не е ваша, вие ще получите обезщетение от застрахователното дружество, което е извършило застраховане на другия автомобил, виновен за ПТП.

Какви щети не се покриват от ГО?

Задължителното застраховане покрива само най-основните възникнали обстоятелства и последствията от тях, известни като щети. Управлявайки МПС и притежавайки такова, което е застраховано и изрядно, трябва да сте наясно с обстоятелствата, които не са предмет на обезщетяване за вас.  Това, което не се включва към покритието на щетите, е:

  • природни бедствия – градушки, наводнения, земетресения;
  • кражба, вандализъм от неустановени лица;
  • пожари;
  • кражба на ценни предмети, намиращи се в автомобила, както и устройства, като навигация, мултимедия, аудио техника;
  • от разливане на киселини и други химически течности;
  • ПТП по ваша вина – в такъв случай само другият участник в произшествието, след установяване на неговата невинност при попълване на двустранен протокол, ще получи средства. За щетите по вашия автомобил ще бъдете отговорни самостоятелно и всички разходи по ремонта и възстановяването ще бъдат за ваша сметка. 

Как се изчислява премията по сключване на застраховането?

Различните компании ще ви предложат оферти, които не са еднакви и имат колебания в ценовото изражение. Можете да се посъветвате и да използвате услугите на застрахователен брокер, който да ви помогне в избирането на най-изгодната за вас оферта за сключване на застраховка Гражданска отговорност. Друга възможност, която е във ваша полза и можете лесно да се възползвате, е услугата онлайн калкулатор, където след посочване на необходимите данни да получите различен брой оферти от застрахователни дружества, сред които да изберете най-правилната спрямо вашите критерии. 

Основните данни, които следва да представите, за да може калкулатора да изчисли реалната премия за 1 година, са следните:

  • данни за МПС – към вида трябва да посочите дали е товарен, лек, ремарке, мотоциклет, мотопед, триколка, полуремарке, автобус, микробус и др. След това се посочва обема на двигателя, мощността в к.с. или киловата, вид на горивото, брой места, регистрационен номер;
  • данни за регистрацията – община, населено място, дали собственикът е физическо или юридическо лице, възрастта му и шофьорския стаж;
  • данни за Гражданска отговорност – година на първа регистрация, дали има активна към момента ГО и валидно Каско.

В зависимост от получените оферти можете да прецените дали искате да платите премията към дружеството единично или на вноски – 2, 3 и 4 вноски.