Над 200 милиона имейли са откраднати от Туитър

617
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

За изтичането на данни съобщиха в четвъртък, а експерти по киберсигурност предупреждават, че чрез имейлите е много по-лесно да се откраднат и съответните акаунти в социалната мрежа, както и потребителски акаунти в други мрежи.

Освен имейлите, са откраднати и потребителски имена, номера на акаунти и друга лична информация, която може да послужи за още по-успешни кражби в дигиталния свят, както и за разпространение на дезинформация.

През лятото на 2022 г. отново имаше масивно изтичане на данни от Туитър, но тогава от компанията съобщиха, че са решили проблема.

Изтичането на данни показва затрудненията при решаването на проблемите със сигурността. То идва след прекратяването на договорите на почти половината персонал на Туитър при придобиването на компанията от Илън Мъск през октомври 2022 г. и е иникатор за уязвимостта ѝ.

Разкриването на личните данни на анонимни потребители е вероятно да предизвика и друг вид проблеми. Дисиденти, журналисти, активисти и хора в риск могат да пострадат много повече, след като данните им са изнесени.

Публични личности или знаменитости пък могат да станат обект на изнудване или техните данни да послужат за кражби на банкова информация.

На фона на зачестяващите доклади за изтичане на данни от Туитър, в Ирландия  започват проверки дали социалната мрежа е извършила и нарушения на GDPR регламента.