Китай сваля Ковид ограниченията

596
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Китай премахва ограниченията за пътуване на своите граждани, а заедно с тях свършва и тригодишната изолация в страната. Мерките в Китай включваха продължителна карантина както и изтощителни локдауни на цели градове, които повлияха негативно върху икономиката на страната.

Гражданите от повечето провинции от началото на януари вече ще могат да пътуват свободно, без да се налага да прекарват дни, изолирани в домовете си.

Китай започна да облекчава ограниченията още през декември, когато в страната имаше масови протести, породени от строгите мерки. Още тогава много хора бяха изложени на вируса, предизвиквайки вълна от болни, която натовари болниците и изчерпа медикаментите в аптеките.

Новата политика обаче не е валидна за чуждестранни туристи. Чужденците все още могат да пътуват в Китай само за да посетят роднини или по работа.

Премахването на ограниченията и очакваното увеличение на броя посетители от Китай доведе до притеснения и много страни въведоха изискване за отрицателен ковид-тест за пристигащите от Китай.

От страните в ЕС, Франция, Италия и Испания вече прилагат изискване за отрицателен тест до 48 часа преди пристигането. Препоръчва се носенето на маски за всички пътници от Китай, както и тестване на случайни пътници.

Тези изисквания предизвикаха недоволство от страна на Китай, но ЕК продължава да обсъжда общата политика на съюза, за да се намали риска от нова голяма ковид вълна.