Андроид започва да използва сателити

629
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

По-късно през годината, партньорството между производителя на чипове Qualcomm и компанията Iridium – производител на сателитни телефони, ще доведе до възможността телефоните да използват сателити за комуникация.

В места, където няма обхват, вече ще бъде възможно директното свързване със сателит.

Чиповете на Qualcomm се използват в много смартфони с операционна система Android и новото партньорство ще позволи на милиони потребители да ползват услугата, без да ги обвързва с определена марка.

Още през септември 2022 г. Apple обяви че е налична такава сателитна комуникация при новия iPhone 14.  В момента тя може да се ползва само за изпращане на съобщения при спешни случаи.

Iridium е пионерът в използването на сателити в телефонната система, изпращайки първия такъв сателит в орбита през 1997 г. Днес имат мрежа от 75 сателита, които покриват цялата планета.

Първоначално, съобщават от компанията, само премиум чиповете ще включват такава комуникация, но целта е в бъдеще тя да бъдат използвана в повече устройства, включително лаптопи и таблети, както и да не бъде само за спешни случаи.

Сателитната връзка е смятана за следващото предизвикателство пред мобилните комуникации, тъй като ще реши проблема с липсата на обхват в отдалечени и трудно достъпни региони.

Технологията вече успешно е тествана при Starlinк, системата на Илън Мъск.

Сателитната комуникация е бърза и надеждна, но е по-скъпа, а използването ѝ ще бъде обект на регулация от правителствата на държавите.