Новогодишните цели – защо се проваляме толкова често?

693
Добави коментар
Виктория Енева
Виктория Енева

В началото на всяка календарна година обикновено сме изпълнени в желание и амбиция да променим нещо в себе си, в живота си или да постигнем определени цели. Понякога успяваме, но твърде често нещо по пътя ни спъва и ние оставаме само с добрите си намерения. Защо се получава така и дали разбирането на причините ще ни помогне?

Една от главните причини да се провалим с новогодишните си обещания е погрешно подбраните цели. Няма лошо човек да е амбициозен, но по-важното е да бъде реалист какво наистина може да постигне и какво не. Поставянето на адекватни цели увеличава шансовете ни да извършим положителна промяна в живота си, дори и да не е в някакви внушаващи мащаби.

Ако сте си набелязали да учите език или да спортувате, да отслабнете или да научите нов занаят, винаги трябва да се насочите към нещо, което ви харесва само по себе си. Може да речем италианския език да не е толкова търсен като английския, но ако имате интерес точно към него, по-добре запишете такъв курс. Ако ще отслабвате, изберете режим, който е съобразен с вашите вкусови предпочитания.

Идеята е, че ние можем да караме с усилия на волята само до време. За да остане нещо трайно в живота ни, ние трябва да го харесваме, то да е в съзвучие с нас самите.

Друг решаващ фактор е естеството на нашата мотивация. Ако тя е външна, само под натиска на обществото или пък от определени хора, няма да успеем. За сериозни цели и промени е важно да имаме вътрешно убеждение, лични причини да искаме промените.

Не следвайте сляпо социалните трендове. Постарайте се да опознаете себе си, да разберете какво ви харесва лично на вас, кое е  най-доброто за вас. Осмислете добре причините, поради които искате дадена промяна или поради, които си поставяте дадена цел. Това са първите и най-важни предпоставки за вашия успех.