Новости в лечението на детското затлъстяване

600
Добави коментар
Виктория Енева
Виктория Енева

Децата, които се борят със затлъстяването, трябва да бъдат лекувани възможно най-рано, включително с лекарства и хирургия, според новите медицински насоки. Причината за това е, че забавянето на взимането на мерки против наднорменото тегло може да доведе до здравословни проблеми за цял живот.

Пандемията от затлъстяване е едва ли не повсеместна, но развитите страни, особено в тези, в които се следва задната диета с много захар, мазнини и преработени храни, са най-засегнати. Например САЩ – близо 15 милиона млади хора имат затлъстяване.

Новите  насоки предполагат за първи път лекарствата могат да бъдат предложени за деца на 12 години, а най-ранната възможна възрастта за операцията за отслабване е 13 години. Това не трябва да звучи прибързано и крайно, тъй като наблюденията показват, че изчакването във времето само задълбочава проблема.

Лекарите биват насърчавани да гледат на затлъстяването повече като на биологично заболяване, а не като на проблем с начина на живот. Новите изследванията показват, че генетиката и хормоните могат да окажат значително влияние върху теглото.

Няколко лекарства за отслабване се предлагат в САЩ, включително наскоро одобреното Wegovy – седмична инжекция за деца на 12 и повече години, за която е установено, че намалява индекса на телесна маса или BMI при тийнейджъри средно с 16%.

Леекарите пък съобщават, че лекарствата може да са скъпи и трудни за намиране.

Процентът на децата със затлъстяване нараства в световен мащаб. Проучване от 2016 г. от университета в Сиракюз в Ню Йорк изчислява, че през тази година в света е имало 124 милиона деца и тийнейджъри със затлъстяване, в сравнение с 11 милиона през 1975 г. Факт е и че пандемията и времето в изолация покачиха процентите на детско затлъстяване в много от развитите страни.

Съвременната медицина вече не гледа на затлъстяването само като поведенчески проблем, така че и решенията вече се търсят и на други нива.