Грета Тунберг се включи в протеста срещу въглищна мина

730
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Около 6000 души участваха в протестите срещу въглищна мина в немското селище Лойцерат, в западната част на страната. Активистката Грета Тунберг се присъедини към исканията на протестиращите да се спре разширяването на мината.

„Това е предателство спрямо бъдещето.“ Казва активстката.

Компанията RWE, немски енергиен гигант, която експлоатира мината ще премахне селището, за да разшири производството. От месеци мястото е окупирано от активисти на различни организации, но едва в последните дни, когато полицията се опита да разчисти мястото, се стигна до сблъсъци.

Полицаите, които се опитват да изгонят активистите, станаха обект на заплахи и обиди, а напрежението ескалира през последните дни. Властите предупреждават, че окупирането на мястото от активисти ще усложни разчистването на селището, тъй като то се намира в близост до откритата мина. Съдът постанови, че разрушаването на селището е законосъобразно, разочаровайки активистите.

Казусът поставя Зелената партия в неудобна позиция. Тя е част от управляващата коалиция в Германия, както и от местната власт в областта, където се намира мината.

Сделката за разширяването всъщност ще запази пет други селища, а компанията RWE смята да се откаже от въглищата до 2030 г. Местните власти не приемат насилието като начин за решаване на политически проблеми и призовават за намиране на мирен начин за решаване на спора.