Как да избегнем вредата от седенето по цял ден

710
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Знаем, че седенето по цял ден не е полезно, но какво друго можем да направим?

Ново проучване показва колко лесно е да намалим вредите от продължителното седене на стол, докато работим. То е публикувано в списанието на Американския колеж по спортна медицина.

Според него, само с лека петминутна разходка на всеки половин или един час можем значително да намалим влиянето на неподвижното седене.

„Досега знаехме, че продължителното седене може да повиши риска от диабет и сърдечно-съдови забелвания, но нямахме ясни насоки как да противодействаме.“ казва Кейт Диаз, един от авторите на проучването.

Проучването е малко, но е извършено по добра методика и проследява няколко здравни маркера при различни комбинации седене и разходки.

Още не знаем със сигурност защо седенето вреди на здравето, но според общоприетата концепция, вероятно е да е свързано с активността на мускулите. Когато мускулите са активни, те участват в регулирането  на кръвната захар, а когато седим, те не участват оптимално в метаболизма.

Само една-две минути разходка и разтягане на мускулите ще помогнат да се понижи кръвното налагане и ще повлияят положително върху цялостното здравословно състояние.

Проучването е проведено върху здрави възрастни, така че хората с хронични заболявания вероятно ще се повлияят от разходките още по-добре.