Как да изберем смарт часовник?

733
Добави коментар
Иван Тимов

Как да изберем смарт часовник?

Технологиите навлизат все по-дълбоко в нашето ежедневие, а чрез смарт уредите достигат буквално до сърцето ни. Смарт часовниците са малки, носими джаджи, които 24/7 следят нашия пулс, сатурация, емоционален статус и други показатели, за да ни предупредят да си поемем дъх в градската динамика.

Ако до скоро умните часовници бяха екзотика и лукс, днес те с аизключително достъпни и буквално всеки може да си закупи модел, който да му пасва като дизайн, фунции и цена.

Именно голямото многообразие от часовници поставя въпроса – как да изберем подходящия за нашите нужди. В публикацията ще се опитаме да Ви преведем през многообразието от опции, варианти и модели смарт часовници за мъже и жени, за да направите своя избор с лекота.

Съдържание

Дизайн на смарт часовниците

Повечето смарт часовници приемат дизайна на класическите аналогови часовници – с кръгъл корпус, но има и модели с правоъгълна или квадратна форма на корпуса. За по-голяма лекота има корпуси, изработени от алуминиева сплав, подходящ за спорт.

 

За по-голяма устойчивост при надраскване и по-премиум вид се предлагат модели с корпус от неръждаема стомана, с титаниево покритие или керамика. Те са по-луксозни и излъчват класа и стил. По подразбиране са с кожена каишка или метална верижка.

За по-спортните версии са предвидени силиконови каишки, които са доста устойчиви на износване във времето. Има и т.нар. хибридни каишки – комбинация от силикон и кожа, като кожата е от лицевата страна, а силиконът от тази, която е в контакт с тялото.

Що се отнася до размерите и тегло – спортните часовници по подразбиране са по-леки – с тегло около 30 грама без каишката, а по-луксозните бизнес модели с корпус от неръждаема стомана достигат до около 60 грама. Моделите с корпус от титаниева сплав са леки, което е сред предимствата им.

Samsung Galaxy Watch4 е сред най-тънките и елегантни дамски смарт часовници за фини китки, нежни и малки ръце, а HUAWEI Watch GT 3 Pro е сред най-красивите и впечатляващи с уникален дизайн, заимстван от картината „Раждането на Венера“ на Ботичели:

 

Дисплей на смарт часовниците

Актуалните смарт часовници са с OLED дисплеи. По-луксозните са защитени със сапфирено стъкло, за да не се драскат при ползване в ежедневието. Някои поддържат Always on Display, но опцията не винаги се ползва, тъй като консумира енергия.

Има и смарт часовници, които могат да превключват към монохромни екрани, което води до много нисък разход на енергия и удължаване на живота на батерията с едно зареждане в пъти. Например TicWatch Pro има живот на батерията до 72 часа, ако използвате OLED екрана и до 45 дни с монохромния LCD екран.

 

Проследяване на спорт

Добрите смарт часовници проследяват над 100 вида спорт или двигтелна активност. Сред тях са колоездене, бягане, тенис, голф, плуване, фитнес, йога, сърф, кростренажор, бягане на пътека, ски, сърф и др.

Някои от дейностите могат да се откриват автоматично. Например, ако се качите на кростренажора, без да сте стартирали тази дейност ръчно – след няколко минути часовникът ще Ви подскаже, че е засякъл активността Ви и измерва как се представяте. Ето как изглежда и примерен анализ след тренировка.

 

 

Някои часовници разполагат с интегриран треньор по бягане. Той помага да си поставяте цели, които съответстват на физическото Ви състояние, да ги постигате и постепенно да ги надграждате, за да подобрявате постиженията си.

Huawei представиха и специализиран часовник за бягащи – HUAWEI WATCH GT Runner, с RAI (индекс за подготовка за бягане и маратони).

С часовниците на Samsung – можете да тренирате в група, да организирате състезания с други членове на групата, да си следите взаимно постиженията, както и да се предизвиквате един друг – вие някой от членовете и други членове на групата – Вас.

Измерване на здравни показатели

Сред важните и много ползвани функции на смарт часовниците е проследяването на здравните показатели. Смарт часовниците не са медицинска апаратура, но индикират за проблеми, които могат да се задълбочат, ако бъдат неглижирани.

Измерване на пулс, сатурация и крачки

Повечето смарт часовници и фитнес гривни измерват пулса и сатурацията. В случай на аномалия – излизане извън даден диапазон, предупреждават, за да сте информирани и да вземете мерки.

Часовникът измерва и броя крачки за деня, а при зададена цел Ви информира и за степента на нейното изпълнение.

Ако твърде дълго сте обездвижен, ще ви напомни да станете да се разходите. Разбира се – при активност и Ви аплодира.

Измерване на кръвно налягане с часовник

Много малко часовници измерват кръвното налягане. Сред по-масовите са часовниците на Samsung – Galaxy Watch3, Galaxy Watch4 и Watch 4 Classic, както и най-актуалните от серията Watch 5.

За да се използва тази функционалност е необходимо първо да калибрирате часовника, като измерите кръвното налягане едновременно с часовника и с уред с маншон – няколко пъти и въведете данните от апарата в приложението за здраве на Samsung.

За тази цел е разработен специален интерфейс, който ще Ви води през процедурата от часовника  или телефона на български език. Периодично ще бъде необходимо да калибрирате часовника, за да използвате тази функционалност.

Тази функция на часовниците Samsung, както и следващата за ЕКГ моегатда се използват само, ако и телефонът Ви е Samsung.

 

Измерване на ЕКГ с часовник

С някои смарт часовници можете да направите и електрокардиограма с цел откриване на предсърдно мъждене. Сред по-популярните са изброените по-горе часовници на Samsung – Galaxy Watch3, Galaxy Watch4 и Watch 4 Classic, както и най-актуалните от серията Watch 5.

Отскоро тази опция се поддържа и от топ часовника на китайския технологичен гигант – Huawei Watch GT 3 Pro и за България.

Проследяване на женското здраве

С повечето часовници можете да проследявате месечния си цикъл, като въвеждате данни при настъпила менструация, за да виждате прогноза за овулация и предстоящ цикъл.

Мониторинг на стреса и дихателни упражнения

В динамичния свят, в който живеем, стресът неминуемо съпътства ежедневието ни. Часовниците проследяват нивата на стрес и предупреждават, ако той е висок, като предлагат релакс с дихателни упражнения, с напътствия от часовника с красива анимация.

Измерване на телесния индекс

Измерванeто на телесния индекс (body impedance) – съотношението мазнини, мускули и вода, за сега е ексклузивно за новите поколения часовници на Samsung от сериите Watch4 и Watch 5.

 

Мониторинг на съня

Сънят е сред важните фактори да се чувстваме жизнени и активни. Продължителността на съня не е показател за това колко е пълноценен. Ако спите дълго, но не се събуждате отпочинали и изпълнени с енергия за деня, желателно е да имате повече информация за това как спите.

Повечето смарт часовници измерват каква е продължителността на отделните фази на съня. По време на сън тялото влиза от една фаза в друга – подобно на синусоида – от будно състояние, в т.нар. БДО (бързо движение на очите), лек сън и дълбок сън.

По-добре се наспивате, когато циклите не са твърде много, а по-скоро само няколко. По време на БДО съня обичайно сънувате, в рамките на лекия сън е физическото възстановяване, а при дълбокия сън се регенерират важните вътрешни органи – черен дроб, бял дроб, сърце, бъбреци и др.:

 

За всяка фаза ще виждате с каква продължителност е и дали сте достигнали до препоръчителната дължина, като процент от общото време на съня. На база на измерванията Ви се оформя профил и можете да получите съвети за по-добро наспиване.

Ако използвате едновременно и часовник и телефон Samsung – имате възможност за по-усъвършенствано проследяване на съня. Записва се дали хъркате, както и дали по време на сън сатурацията ви пада под 90%.

Операционна система и приложения

Доколко един часовник е функционален – в голяма степен зависи от операционната система, която го задвижва. В годините назад Google разработваха Wear OS, която даваше възможност с часовниците да се провеждат разговори, да се извършват плащания, както и достъп до магазин за приложения (Google Play Store).

Повечето часовници от старо поколение – използваха Wear OS с живот на батерията до около 3 дни, а други популярни марки – моднат Android – с по-дълъг живот на батерията и редица ограничения на функциите.

Samsung развиваха своя операционна система – Tizen и на пазара имаше редица успешни часовници (до Galaxy Watch3). През 2021 г. стартира успешен проект между двата гиганта – Samsung и Google, в резултат на което бе анонсирана нова съвместно разработена система WearOS 3, на която са базирани новите часовници на Samsung от сериите Galaxy Watch4 и Galaxy Watch5.

За нея компанията адаптира фирмения интерфейс One UI до One UI Watch, за да има пълна интеграция между телефона, ако е Samsung и часовника. Всяко приложение, което теглите на телефона, се инсталира и на часовника и обратно.

При часовниците на Huawei също има еволюция – има по-стари модели (вече неактуални) с Wear OS. Следващите по-популярни бяха с Lite OS – моднат Android (до Huawei GT 2 Pro), a най-новите са с Harmony OS – операционна система, която е разработвана за IoT, но след рестрикциите от САЩ бе адаптирана за телефони, таблети и часовници.

С новата операционна система дебютира и първия смарт часовник на компанията с поддръжка на eSIM – Huawei Watch 3 и Huawei Watch 3 Pro, както и серията – Huawei Watch GT 3 и Huawei Watch GT 3 Pro.

При смарт часовниците на Apple – операционната система е watchOS. Поради затворения характер на екосистемата на Apple – техните устройства са с ограничена съвместимост с устройства от Android семейството и редица функционалности са недостъпни.

Интеграция на часовника и телефона

Винаги е препоръчително да използвате една и съща марка часовник и смартфон, тъй като между тях ще има най-пълна интеграция. В спесификациите на всеки часовник е указано с какви телефони е съвместим, като зрялост на тяхната операционна система.

В голяма степен обаче – тази съвместимост изключва някои специфични функции и е възможно връзката между часовника и телефона да е нестабилна.

Приложения за Вашия смарт часовник

Какви приложения ще можете да използвате на своя смарт часовник зависи от това с каква операционна система се задвижва. Ако е Wear OS и WearOS 3 – ще имате пълен достъп до магазина за приложения Google Play Store и ще можете да изтегляте и използвате всяко приложение, адаптирано за часовник.

Аналогично за часовниците с HarmonyOS – приложения могат да се теглят от магазина за приложения на Huawei – App Gallery, за часовниците на Apple от App Store.

Часовниците с моднат Android работят с ограничен брой писани за тях приложения.

Плащане със смарт часовник

Плащането със смарт часовника е функционалност, която също се определя от операционната система, с която се задвижва, както и от региона.

За часовниците с Wear OS плащането се осъществява с Google Pay, в т.ч. и новите часовници на Samsung.  При старите часовници на Samsung с TizenOS плащането бе през Samsung Pay, което бе активно за малко държави, сред които не беше България.

При часовниците на Apple плащането се осъществява през Apple Pay, а при часовниците на Huawei все още не е достъпно за България.

Провеждане на разговори от смарт часовника

Възможността за провеждане на разговори е тази, която отличава истинските смарт часовници от спортните. Възприето е да се нарича смарт часовник всеки, който прави нещо повече от измерване на часа. Но истинските смарт часовници са мини телефони на ръката, докато спортните са ориентирани повече към проследяване на спорт и здраве.

Смарт часовниците, с които могат да се провеждат разговори са два вида – едните са с Bluetooth свързаност с телефона и чрез тази връзка обменят данни с него. Съответно за тази цел – телефонът трябва да е близо. Те обичайно са по-евтини.

По-скъпи са часовниците с клетъчна свързаност – т.нар. LTE модели. Те работят с eSIM карта, която е копие на картата от телефона Ви. Те са по-скъпи, но могат да се ползват без телефон на близо. Животът на батерията им е по-кратък.

Живот на батерията с едно зареждане

Животът на батерията при смарт часовниците с Wear OS, WearOS 3 и watchOS е до 3 дни или 72 часа. Зависи от това колко интензивно ползвате часовника, какви показатели следи и с каква периодичност, колко разговори провеждате и т.н.

Колкото по-натоварен е часовникът, толкова по-кратък е животът на батерията с едно зареждане. От голямо значение е и какви известия е настроен да следи и извежда. Като препоръка за по-дълъг живот на батерията с едно зареждане е да изключите известяването от приложения, които не ползвате и да ограничите работата им на заден фон. Това ще удължи живота на батерията и на телефона и на часовника ви.

По данни от Huawei – техните нови часовници с HarmonyOS са с живот на батерията 1-2 седмици, но по данни от потребители са 3-4 дни.

При спортните часовници животът на батерията е от 2 седмици до месец – според това как се използват и как е настроен екрана.

Необходимо ли е да ползваме смарт часовник?

Човек, който не е ползвал смарт часовник – не знае, че му е нужен, но хората, които вече имат, обичайно споделят, че не си представят живота си без тази малка джаджа.

С това, че са малки, леки и носими, часовниците лесно намират място в ежедневието ни. Бързо стават част от актуалния ни стайлинг и са красив умен аксесоар.

Като бонус ни дават възможност да опознаем тялото си, неговите нужди и сигнали. Бъдете внимателни при избора си на смарт часовник, за да подберете наистина този, който на-пълно откликва на Вашите нужди.