Гени помагат на жените да живеят по-дълго

457
Добави коментар
Виктория Енева
Виктория Енева

Според статистиките в повечето държави, без значение от жизнения  стандарт, жените са по-дълголетни от мъжете. До скоро се смяташе,  че причините за това са главно в начина на живот на двата пола. Традиционно жените са по-отговорни към своето здраве – правят профилактични изследвания и прегледи, хранят се по-здравословно, пушат и пият по-малко, в сравнение с мъжете. Силният пол пък като цяло води по-нездравословен начин на живот.

Има данни, че дори във вековете и хилядолетия назад, женския пол е живял по-дълго.

Според скорошно проучване обаче, за по-дългата продължителност на живота при жените има и други причини – биологични и физиологични.  Учените откриват, че определени гени имат пряко участие в процеса на стареене.

Изследователите са изследвали процесите на стареене при плодовите мушици. Тези малки животинки са често изслевадвани с научни цели. При тях също женските живеят по-дълго от мъжките индивиди.

Те дават на мушиците препарата рапамицин, който най-общо се използва против стареене. Учените проверяват дали това ще доведе до удължаване живота на плодовите мушици.

Препаратът наистина удължил живота, но само на женските плодови мушици. Дори се наблюдавало и омекотяване на някои възрастови заболявния, но отново само при женските.

Проведено е и подобно изследване с мишки и резултатите са същите. По-дълголетни и по-здрави след употребата на препарата, стават само женските индивиди.

Макар че са необходими още изследвания, явно причините за по-дългия живот на женския пол  при много от видовете, включително и сред хората, се крият в биологични и физиологични фактори.

В изследването с плодовите мушици, учените забелязват, че рапамицинът засилва клетъчния процес в червото, който отгговаря за автофагията. Автофагията е регулаторният механизъм на клетката за разграждане на ненужните вече компоненти.

Съответно при мъжките, такъв ефект не се е наблюдавал. Със сигурност тези разлики се дължат на различните гени при двата пола.

И докато явно жените са по-облагодетелствани от майката природа, това не пречи на мъжете да се грижат повече за себе си и да живеят по-дълго. Дори и да не е толкова дълго, колкото жените.