Обездвижването – защо и как ни разболява

574
Добави коментар
Виктория Енева
Виктория Енева

Всеки от нас е чувал, че обедвижването ни разболява. Въпреки това мнозина от нас прекарват цялата си вечер пред телевизора, често похапвайки преработени храни, всекидневно се движат само с колата, ансансьора и ескалатора.

Според данните в по-бедните страни хората са по-активни физически, в сравнение с по-богатите. Може би достъпът до изредените горе удобства е по-ограничен.

Каква цена обаче плащаме, ползвайки се от тези модерни машини, които се движат вместо нас? Според учените – доста голяма.

Затлъстяване, сърдено-съдови заболявания, диабет, високо кръвно налягане, дори депресии и деменции – според Световната здравна организация обездвижените хора са много по-склонни да развият тези заболявания и усложнения.

Пандемията от Covid 19 доведе до още по-голямо задълбочаване на проблемите с обездвижването, като най-лошо това се отрази на възрастните хора и на децата. Сега трябва да бъдат полагани специални усилия, за да се подобрят навиците на подрастващите, които прекараха две години в заседнал начин на живот.

Очаква се през 2030 година, ако не се вземат адекватни мерки, лечението на разболелите се, поради заседнал начин на живот, да струва около 300 милиарда щатски долара.

Какво може да се направи? От Световната здравна организация апелират към отделните държави за внимание към проблема. Например може да се подобрят велосипедните и пешеходните алеи в градовете. Може да се работи в посока повишаване здравната култура на обществата, да има разяснителни кампании защо движението е толкова важно.

Човешкият вид е мобилен. Не е много назад в миналото когато по цял ден сме били в движение, за да осигурим прехраната си. В този смисъл заседналият начин на живот е нещо ново за нас като вид и може да каже напълно неестествен.

Движението е нашето естествено състояние и когато ние -доброволно или не се лишаваме от него, тялото се разболява.

Закупуването на леки домашни фитнес уреди и редовното излизане на разходка са чудесни варианти за възрастните хора, докато младите хора трябва да се стремят към посериозна физическа активност поне няколко часа седмично.