Над 1 милион стачкуват във Франция

456
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

По данни на вътрешното министерство над един милион души са подкрепили националната стачка, организирана от синдикатите във Франция. Протестите обхващат освен Париж и над 200 други градове и са срещу вдигането на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години.

Стачкуващите работници от транспорта почти оставиха страната блокирана, а много училища не отвориха врати. По данни на образователното министерство, над 35 процента от учителите в средното образование са се включили.

Президентът Макрон нарече реформата „справедлива и отговорна“

Тя е необходима, за да обезпечи пенсионната система. Във Франция почти няма друго осигуряване освен държавното. Работниците днес, с данъците, които плащат, осигуряват пенсиите. Поради нарастваща разлика в броя на работещите и пенсионерите, се налага увеличение на възрастта за пенсиониране, за да се подсигури системата. Ако преди 50 години за един пенсионер е имало четирима работещи, денс това съотношение е намалено и има само 1.7 работещи.

Подобна ситуация се наблюдава в почти всички развити страни, като Великобритания, Италия, Испания и Германия вече повишиха възрастта.

Неодобрението си към реформата заявяват около 68 процента от гражданите, а стачните действия се подкрепят от всички синдикални организации и опозицията.

За да се намери решение се предлагат различни мерки, като улеснено пенсиониране за хора с хронични заболявания, както и се търсят други възможности за подсигуряване на пенсионната система.