Периодичното гладуване не е най-добрият начин за отслабване

465
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Храненето по час или определянето на времеви интервали, в които да ядем, се оказва, че не е най-оптималният начин за сваляне на килограми. Това става ясно от ново проучване, публикувано в Journal of the American Heart Association. В продължение на 6 години са проследявани хранителните навици на 547 души и не е установена корелация между времето на хранене и теглото.

„Колко часа гладувате след събуждане или преди сън няма значение за това колко тегло ще свалите“, отбелязва д-р Уенди Бенет, професор по медицина.

„Имайки предвид проучванията, с които разполагаме до момента, включително и това, започваме да смятаме, че времето на хранене не оказва влияние върху загубата на тегло.“ казва тя и добавя, че това може все пак да помогне на някои хора да са по-организирани в храненето си.

Други експерти предупреждават, че резултатите трябва да се приемат с известна доза скептицизъм, тъй като освен храненето, има и други фактори, които влияят върху метаболизма и отслабването, като например стрес.

В крайна сметка, усилията, които полагаме да се храним по-здравословно, ще допринесат за намаляване на риска от диабет и  сърдечно-съдови заболявания. Няма как да избягаме от умереното хранене и ежедневно движение, ако искаме да сме здрави. Независимо от ефекта на периодичното гладуване, диетата е само инструмент за постигане на по-добро здраве.