Затвориха Мачу Пикчу за неопределено време

542
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Правителството на Перу прекрати достъпа до Мачу Пикчу, както и до известната пътека на Инките, по която се стига до него. Причината е безопасността на туристите, при продължаващите протести срещу президента.

Протестите започнаха след свалянето на предишния държавен глава и вече има десетки загинали.

Влаковете към Мачу Пикчу са спрени поради нападения от протестиращи, но всички 418 души, които са се намирали там са евакуирани с автобуси, съобщават от Министерството на Туризма.

Това не е първият път, когато се извозват туристи от Мачу Пикчу поради гражданско недоволство в региона. Мачу Пикчу се намира високо в Андите и е едно от новите седем чудеса на света, което привлича около един милион туристи всяка година.

От Министерството на Културата обявиха, че всички, които имат закупени билети за посещение, ще могат да ги ползват до един месец след края на демонстрациите или да си получат обратно парите.

Демонстрантите настояват за избори и искат президента Дина Боларте да подаде оставка. Тя заема поста след като нейният предшественик Педро Кастило е обвинен в заговор и е изпратен в затвора.

До момента в протестите за загинали над 50 души, а правителството призовава демонстрантите да избягват насилие.

Европейският Съюз приканва за спешни мерки за възстановяване на мира и нарече отговора на полицията спрямо демонстрантите „непропорционален“.