Елитни готвачи: „В кухнята е като на война.“

471
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Готвачите, работещи в елитни ресторанти са изправени пред „екстремно страдание“, за да създадат храна, достойна за награда. Научаваме подробности от ново проучване, което обхваща 62-ма готвачи от ресторантите, наградени със звезди Мишлен.

Готвачите стерилизират раните си на горящи котлони и пъхат ръце в мазнината за пържене. Болката и нараняванията обаче, те виждат като „медал на честта“, установява проучването.

Детайлните обяснения включват физическа болка и насилие от самото начало на кариерата им. Заключвани са в хладилника, по тях се хвърля храна и умишлено изтощават телата си до краен предел, за да се докажат като готвачи.

Някои не издържат на подобен постоянен стрес и получават диария или повръщане. Независимо от това, те трябва да работят дълги до 20 часа смени, пренебрегвайки умората и да понасят насилие.

„Шефът ми просто взе ножа за хляб от средата на кухнята и го опря до врата ми, пред всички.“, разказва един от готвачите.

В друг случай, изследователите разглеждат стаите в ресторанта, където готвачите спят по пода, готови да бъдат извикани на работа.

Нараняванията и болката са желани от готвачите. Така те показват своята отдаденост и желание да напредват и да бъдат най-добрите.

Културата на интензивна, болезнена и под постоянно напрежение работа е представена в някои филми, като Менюто и Точка на кипене, които са остро критикувани.

Според съюза на готвачите във Великобритания, е нужно повече етническо разнообразие, както и повече жени в елитните ресторанти, за да се прекъсне тази порочна практика.