Четири суперхрани, които ще ни вкарат във форма

470
Добави коментар
Ваня Петрова
Ваня Петрова

Едно от най-честите обещания, които си даваме за всяка нова година, е да започнем да се храним здравословно и да влизаме по-често във фитнеса.

При изпълнението на второто обещание е по-малко вероятно да срещнем трудности. Все пак знаем къде е фитнеса и единственото, което се иска от нас е да отидем до него.

Повече въпроси възникват, когато искаме да започнем да се храним по-балансирано и полезно. Всъщност, кои са храните, които са полезни за организма ни? Ще ви дадем няколко примера, от които спокойно може да се възползвате.

Чесън

Да, на първо четене, не звучи привлекателна идеята да лъхате на чесън на колегите в офиса. Този зеленчук е известен с противогрипните си свойства и високото съдържание на витамини и минерали. Може да го добавите в менюто си в петъчната вечеря и така няма да се притеснявате за следващата сутрин.

Цвекло

Ако се абстрахирате от погрешното вярване, че това е зеленчук с вкус на пръст, ще видите че всъщност е много полезен. Той е нискоалоричен, като има високо съдържание на фибри. Цвеклото е отличен помощник за понижаване на кръвното налягане и благоприятства храносмилането. Има широко приложение в кулинарията – както в салати, така и в основни ястия.

Батат

Батата или т. нар. сладък картоф е богат на витамини от групата А, С и Б, които са жизнено важни за организма ни. Той е източник и на бета-каротин. Ако искаме да отслабнем, по-добре да заменим обикновения картоф в менюто ни с него.

Ферментирали зеленчуци

Сега е сезона на киселото зеле и туршиите, които присъстват във всеки български дом, но дали сме се замисляли, колко всъщност са полезни те? Те съдържат множество пробиотици, които са жизнено важни за правилното функциониране на червата. Трябва обаче да се внимава с количествата, които приемаме, защото това е специфична храна, която може да предизвика стомашен дискомфорт.