Изобретиха нов инструмент, който прогнозира появата на рак

593
Добави коментар
Виктория Енева
Виктория Енева

Свидетели сме на нов значителен пробив в медицината. Създаден е нов инструмент, наречен от изобретателите си Sybil (Сибил), който чрез изследване може да прогнозира при кой пациент ще се развие рак на белия дроб в бъдеще.

Резултатите от употребата на Sybil са впечатляващи. Той може да предскаже с 94 % рак, който ще се появи в рамките на следващата календарна година и с 81 %  за през следващите до 6 години.

Друго важно постижение на Sybil е, че с негова помощ процента на фалшиво положителните резултати за рак при сканиране на белия дроб, значително намалява, като така се дават в по-кратки срокове реалните диагнози на пациентите без допълнителен стрес.

Ракът на белия дроб е вторият най-често срещан рак сред мъжете и жените в САЩ, а също и един от видовете рак с най-лоша прогноза и най-висока смъртност. Картината не е по-различна и в повечето европейски държави.

Тютюнопушенето, замърсеният въздух, работа в рискова среда и генетични фактори, са сред основните причини за развитието на рак на белия дроб.

Отказът от тютюнопушене е основната мярка, която човек може да предприеме за намаляване на риска от заболяването. Пасивното пушене е също опасно. Изследвания показват, че диагнозите рак на белия дроб се увеличават, макар и слабо, и при пушачи, и при непушачи.

Компютърната томография е единственият препоръчителен начин за скрининг за рак на белия дроб. При нея пациентите лежат на маса, докато рентгенов апарат генерира изображения на белите им дробове. Sybil се нуждае от само едно компютърно томографско сканиране на долния гръден кош, за да се предскаже рискът от рак на белите дробове 1-6 години след скрининга.

Алгоритъмът на Sybil е публично достъпен заедно с анотациите на изображенията за насърчаване на по-нататъшни изследвания и клинични приложения. Съответното изследване е публикувано в Journal of Clinical Oncology. Предстоят още проучвания, за да стане Sybil още по-обследван и точен инструмент за прогнозиране на рака на белия дроб.