Мексико със строги мерки против тютюнопушенето

517
Добави коментар
Виктория Енева
Виктория Енева

Новите строги мерки против тютюнопушенето влязоха в сила през втората половина от януари. Забранена е рекламата на тютюневи изделия под каквато и да е форма и дори излагането на такива продукти в магазините. Цигарите все още се продават, но са прибрани. На видно място има само информационна табелка за цените им.

Освен това драстично се намаляват и местата, на които е разрешено да се пуши. Пушенето е забранено напълно във всички заведения, дори и те да имат открити части. Зоните около училища, университети, стадиони и търговски центрове, както и по всички оживени улици, паркове и плажове също влизат в забранения за пушачите списък.

Местната полиция вече следи за спазването на мерките. Освен парични глоби, пушачите могат да бъдат наказани и с до 36 часа затвор.

Мотивите за мерките е да се защити здравето на младите мексиканци, казват от правителството. Според мексиканците тези мерки наистина да полезни за децата и подрастващите, но ощетяват пушачите, а също ще утежнят и работата на бизнеса. На практика пушенето вече е забранено почти навсякъде.

Тази строгост на закона вече предизвиква вълна на недоволство. В социалните мрежи хората си разменят съвети как да заобиколят правилата безнаказано. Възможно е тютюневата индустрия да подаде иск в Конституционния съд с възражение, че тези мерки влизат в противоречие с основния закон в страната.

От Световната здравна организация приветстват новите разпореждания в Мексико. В същото време обаче страната продължава да има високи нива на престъпност, на неразкритите убийства и сериозни проблеми с наркотиците.

В Нова Зеландия пък предвиждат нов закон, според който родените след 31.12.2008 година никога няма да имат право да пушат. Продажбата на цигари на лица родени след тази дата ще е завинаги забранена. Целта на проекта е никой от по-младите граждани на страната да не се научи да пуши. Страната иска да се превърне в първата държава без тютюнев дим.