За кого е четиридневната работна седмица

547
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Идеята за съкращаване на работното време остава извън полезрението на повечето работодатели, но резултатите от опитите са добри за някои компании.

С избухването на Ковид пандемията, много компании от цял свят решават да пробват четиридневната работна седмица и да съберат информация как се отразява на бизнеса и служителите им.

В САЩ и Ирландия експериментът е проведен през 2022 г. с 33 компании-доброволци и продължава 6 месеца. Резултатът е позитивен за представянето на компаниите, продуктивността и здравето на служителите. При 4 работни дни в седмицата, те докладват по-малко стрес и умора, подобрен баланс между работата и личния живот както и повече удовлетворение в ежедневието си.

Във Великобритания експериментът включва 70 компании, като след приключването му 86% от тях заявяват, че ще запазят това работнио време, тъй като е изключително успешно. Установените ползи са увеличена продуктивност и значителни финансови облекчения сред служителите поради намалени разходи за транспорт и детска градина

Подобни са и докладите от Белгия, Испания, Япония, Австралия и Нов Зеландия.

Не е изненада, че служителите също нямат търпение четиридневната работна седмица да стане норма, но въпреки позитивните резултати, е малко вероятно тя да обхване всички сфери.

При компании от сферата на технологиите и софтуера вероятно ще е възможно, но други професионалисти, като учители и по-традиционни офис служители, няма да могат да се възползват, поради естеството на работата им.