Астероидът, който премина неочаквано близо до Земята

496
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Астероид с размери на камион премина опасно близо до Земята. Това се случи в четвъртък, 26 януари. Малкият астероид, с размери 3.5 на 8 метра, мина само на 3 500 километра от планетата, покрай Южна Америка. Такова събитие е безпрецедентно, за първи път се случва астероид да мине толкова близо. Разстоянието е по-малко отколкото разстоянието до сателитите ни.

Не е имало опасност от сблъсък, казват наблюдателите на подобни явления, но дори да е навлязъл в атмосферата, най-вероятно е щял да изгори.

Астероидът, наречен 2023 BU е забелязан за първи път преди около седмица. След достатъчно доклади за наблюдения, от Центъра за наблюдение на малки планети, който е международна организация, са обявили установяването на нов астероид.

От Центъра за наблюдение на близки до Земята обекти в Калифорния изчисляват орбитата му и съобщават, че ще пропусне Земята. Тяхната работа е да оценяват подобни обекти и да съобщават за възможни рискове. „В случая бързо се установи, че няма риск от сблъсък.“ казват от центъра.

Астероидите са често срещани в Слънчевата система, като 2023 BU досега е обикалял Слънцето за 359 дни. След като минава покрай планетата, нейната гравитация му влияе и сега обиколката му ще отнеме 425 дни.