Денталното здраве е важно за мозъка

1059
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Според пилотно проучване, генетичната предразположеност към добро дентално здраве може да допринесе за предотвратяването на дегенеративни заболявания на мозъка в по-късна възраст.

„Влошено дентално здраве се среща много често и затова е лесен за модифициране рисков фактор.“, казват авторите на проучването.

Те проследяват състоянието на 40 хиляди здрави хора между 2014 г. и 2021 г. и установяват, че 24 процента от тях, предразположени към влошаване на денталното здраве, показват дегенеративни промени в мозъчната тъкан, свързани с влошаване на паметта и когнитивните способности. При 43 процента се наблюдават структурни промени, каквито няма при хората, предразположени към добро здраве на зъбите. Изследванията са направени с ЯМР.

Други изследователи изказват съмнения, че може да се открие връзка между генетичните фактори, определящи здравето на зъбите и умственото здраве, защото зъбите се влияят изключително околната среда и начинът на живот, както и от други заболявания, което е много по-важно от гените.