Накъде отива РНК-технологията

984
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Макар да имаше известни успехи и преди, РНК-технологията стана популярна след използването ѝ във ваксините срещу Ковид-19. След като се доказа като изключително успешна и бяха публикувани множество проучвания, днес РНК-технологията е на път да се превърне в хит и се очаква да започне да се ползва в борбата с рака и  състоянията на сърдечно-съдовата система.

„Преди Ковид-19 и ваксините, РНК-технологията се проучваше само от няколко биотехнологични компании. Имаше финансиране, но не беше толкова повсеместно, каквото е сега.“ Казва Дрю Уайзман, професор по медицина, участвал в разработките на ваксини срещу вируса САРС-2.“

Компании като BioNTech и Moderna от десетилетия провеждат клинични проучвания на технологията за лечение на заболявания като рак, грип, сърдечни увреждания и генетични дефекти. Макар да е обещаваща, технологията така и не успява да привлече достатъчно инвеститори, защото никой няма ясна идея накъде точно отива.

След създаването и масовата употреба на ваксините срещу Ковид-19, интересът към технологията се повишава и днес фокусът вече е как най-успешно да използваме РНК.

Нови противогрипни ваксини с РНК-технология, за които се смята, че ще са по-успешни, вече са етап клинични проучвания. Изследват се и възможностите за създаване на ваксина срещу малария. Благодарение на РНК-технологията, вече може да се таргетират различни протеини от жизнения цикъл на паразита и да се „обучи“ тялото да ги открива.

Изследванията в областта на онкологията също напредват.