Над 20 хиляди загинали от земетресението

712
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Пети ден продължават усилията на спасителите в Турция и Сирия, а жертвите на опустошителното земетресение вече надхвърлят 20 хиляди. Трагедията се случи в понеделник, като рекордното земетресение с магнитуд 7.8 беше последвано от още един силен трус и множество по-слаби.

Въпреки, че спасителите откриват много загинали хора, усилията не спират и надежда все още има – 18-месечно бебе и родителите му бяха изведени от руините след 96 часа.

За сравнение, при земетресението от 2011 г. в Япония, жертвите бяха 18 400, а през 1999 г., отново в Турция загиналите са 18 хиляди.

Десетки хиляди са ранените, а още повече остават без дом, след като много сгради се срутиха до основи, а други са повредени и необитаеми. Оцелелите и пострадалите са настанени в палатки или във временни постройки.

Зимната обстановка затруднява усилията на спасителите, а според някои реакцията на правителството не е достатъчно бърза. Президентът на Турция, Ердоган, нарече земетресението „бедствието на века“, а международната помощ за пострадалите непрекъснато расте.

САЩ одобри пакет помощи за 85 милиона долара за двете държави и отмени някои от санкциите срещу Сирия, за да подпомогне възстановяването. Световната банка обяви помощ от 1.8 милиарда, а ООН призова международната общност за повече действия.

Предоставянето на помощ на северозападна Сирия е затруднено от местната политическа обстановка там, а ситуацията се усложнява и от откъсната язовирна стена в региона. Все пак помощите достигат до пострадалите и усилията продължават.