Space X тества успешно най-мощната ракета

803
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Успешен тест на двигателите на най-мощната ракета, наречена Starship, проведоха в базата на Space X в Тексас. Ракетата е проектирана да транспортира астронавти до Луната и дори до Марс.

Тестовете включват статично запалване на 33 двигателя и поставят нов рекорд за генерирана най-много тяга от една-единствена космическа ракета.

Илън Мъск, основателят и собственик на компанията, разказва, че един двигател е бил изключен преди теста, а един е спрял работа, така че общо 31 двигатели са били стартирани. „Все пак достатъчно, за да достигнем орбита!“, завършва предприемачът.

Тестовото стартиране на двигателите трае няколко секунди, придружено е от гигантски оранжеви пламъци и облаци дим и е наблюдавано от ентусиасти, които го определят като „голяма победа“ за компанията.

НАСА разчита на тази ракета да заведе астронавти до Луната, а Мъск планира да използва подобни кораби, за да достигне до Марс. 69- метровата ракета е здраво застопорена за земята по време на теста, за да не излети.

Преди да се проведе теста, президентът на Space X, Шотуел каза на пресконференция, че ако той е успешен, ракетата ще може да извърши първия си полет в рамките на месец.

„Това е последният тест, който можем да направим, преди наистина да запалим двигателите за излитане.“

Ракетата ще се отправи към Луната като част от мисията Артемис 3, предвидена да започне най-рано през 2025 г.