Защо пицата е толкова пристрастяваща

817
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Приятно запечена, с разтопен кашкавал и пресни подправки, пицата е храна, която може да ядете с удоволствие всеки ден. Според ново изследване, пицата е една от най-силно пристрастяващите храни и вече знаем защо това е така.

„Комбинацията от съставки в пицата предизвиква усещане за щастие, защото успява да активира специфични неврони в мозъка.“, казва Гейл Ванс, основател на консултантска компания, която помага на ресторантите да открият връзката между представянето на храната и усещането у потребителя. Според тях, пицата просто предоставя перфектната комбинация от въглехидрати, протеини и мазнини, която кара мозъка да изпитва чисто щастие.

Хърбърт Стоун, изследовател на начините, по които реагираме на сетивни стимули казва, че комбинацията между съставките на пицата е изключително привлекателна за всички, защото няма какво да не се хареса. „Всяка пица, независимо с какво е направена, ако я стоплите, ще мирише чудесно и ще предизвика чувство за глад.“ добавя той.

Взаимодействието между съставките на пицата е по-сложно, отколкото си мислите. Допълващите се вкусове на ферментирало тесто, узряла моцарела и сос, приготвен от карамелизирани домати и чесън създават комплекс от уникални усещания.

Важна е и текстурата на пицата, като отново има допълващи се елементи – хрупкава коричка, мек, разтопен кашкавал, течен сос.

Не на последно място, цветовата гама на съставките също прави пицата примамлива храна. Особено е значението на плътния червен цвят.