Европа увеличава зелената енергия

694
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

В стремежа си да намали използването на фосилни горива, ЕС увеличава дела на зелена енергия и планира той да бъде 45 % в края на десетилетието. Планът за трансформация на енергийните източници ще помогне възобновяемата енергия да се увеличи и да стане по-достъпна във всички сектори. Европейската комисия очаква през 2030 г. електричеството, произведено от възобновяема енергия да достигне 69 %.

Според доклад, 2022 г. може да се окаже с рекордни нива на използваната соларна енергия, като за някои държави тя е 17-26 % от общото им потребление. Само през 2022 г. в ЕС са инсталирани мощности за 41 GW, което е над 40 % повече отколкото за 2021 г. 10 от страните членки добавят мощности за над 1 GW, като на първо място е Германия, следвана от Испания, Полша и Нидерландия.

Великобритания същи увеличава енергията от възобновяеми източници, като там тя достига 40 % от общата енергия и включва фотоволтаици, ветрогенератори, биомаса.

За да стигнем целта и да се освободим от колкото се може повече от фосилните горива, е необходимо правителствата в цяла Европа да намалят несигурността в политиката си спрямо възобновяемата енергия, да улеснят издаването на разрешителни, да ускорят преноса през мрежите и да стимулират някои сектори от икономиката, които изостават от общата тенденция, се казва още в доклада.