СЗО изпраща медикаменти на пострадалите от земетресенията

837
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Веднага след опустошителното земетресение в Турция и Сирия, Световната здравна организация изпраща 72 тона медикаменти и консумативи за спешни състояния и в двете страни.

Пратката вече е доставена с два полета, а медикаментите и консумативите ще достигнат до над 100 хиляди души и ще могат да се използват за спешни операции за над 120 хиляди души.

Планира се и още една пратка, като така общата помощ ще достигне до още 300 хиляди от пострадалите.

Консумативите и медикаментите са предвидени за травми, свързани със земетресението, както и за очакваното покачване на случаите на пневмония, причинени от студеното време и липсата на жилища.

Помощите досега са на стойност над 800 хиляди долара, като за подпомагане на пострадалите се предвиждат общо 16 милиона долара от Фонда за спешни случаи на СЗО.

Консумативите и медикаментите са изпратени почти веднага от Дубай, където се намира разпределителен център на СЗО, с активната подкрепа на правителството на ОАЕ и властите в града.

„Тази помощ е критична за пострадалите от бедствието и в двете страни.“, казва генералният директор на СЗО. „Оцелелите са в много тежки условия и имат ограничен достъп до медицински грижи. Състезаваме се с времето, за да спасим животи.“