Антарктическия лед бележи рекорден минимум

1067
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Достигната е най-ниската стойност на ледовете около Антарктида, откакто през 70-те години са започнали измерванията.

Сега е разгара на лятото в южното полукълбо и се очаква ледовете да отбележат минимум, но през тази година данните са необичайни.

Ветровете и по-топлият въздух са намалили леда до 1.91 млн. квадратни километра, измерено на 13 февруари. Очаква се да има и още топене до края на летния сезон.

Предишният рекорд е бил през 2022 г. когато са измерени 1.92 млн. кв. км., но на 25 февруари, а предходния рекорд е през 2017 г.

Изследователски, круизни и риболовни съдове докладват, че повечето сектори около континента са свободни от лед, единствено в морето на Уедъл все още има плаващи ледове.

Счита се, че динамиката на ледовете около Антарктида е сложна и не може да се свързва единствено с климатичните промени. Данните от последните 40 години показват голяма изменчивост на ледовете, като тенденция за намаляването на тяхното количество се забелязва едва през последните няколко години.

Компютърните модели показват, че тази тенденция ще се запази и в дългосрочен план, подобно на Арктика, където ледовете намаляват с 12-13 % за десетилетие.

По данни, различни от сателитните, в края на 18 век е имало подобен спад в количеството лед, но после започва покачване.

Необходимо е ледът около Антарктида да запази динамиката си, защото това е един от двигателите на климата, свързан с движението на енергия в океана.