Испания одобри нов закон за транс-хората

1131
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

След месеци на напрегнати дебати в управляващата лява коалиция, испанският министър-председател окончателно одобри нов закон, позволяващ на хората на възраст над 16 години да променят пола в личните си документи с обикновена декларация.

Според новия, наречен „трансджендър“ закон, приет със 191 срещу 60 гласа, хората, които искат да сменят пола си в документите, ще могат да го направят с подписването на административна декларация, а в случаите на малолетни или непълнолетни и с решение на съда и одобрение от законния настойник.

Досега за това е било необходимо желаещите да предоставят документи от наоколо лекари, че са диагностицирани с полова дисфория – състоянието, което води до усещането, че има несъответствие между биологичния пол и половата идентичност. Те също така трябваше да предоставят и доказателство, че с приемали хормони през последните 2 години.

Испания следва примера на Дания, която гласува такъв закон още през 2014 г., но много страни от Европа забавиха приемането на законодателство, касаещо транс-общността. В Швеция от миналата година има ограничение за използване на хормонална терапия при подрастващи, а във Франция Медицинската асоциация призовава да се разглеждат „много внимателно“ случаи, при които се предписва хормонална терапия. Великобритания скоро блокира закон, подобен на испанския.

Новият закон предизвика силна съпротива от страна на защитници на правата на жените, които се притесняват, че той може да доведе до злоупотреби и да застраши здравето и живота на много жени.