Защо някои хора са тъжни на рождените си дни?

928
Добави коментар
Виктория Енева
Виктория Енева

Рождените дни обикновено се свързват с радост и празнуване, но за някои хора рождения ден може да предизвика чувство на тъга и дори депресия. Психолозите са идентифицирали няколко причини, поради които някой може да се чувства тъжен на рождения си ден.

Първо, рождените дни могат да служат като напомняне за старостта и смъртта. С напредване на възрастта все повече осъзнаваме ограниченото време, което ни остава.

Рождените дни могат да символизират изтичащото време и осъзнаването, че сме една година по-близо до края на живота си. Това може да бъде трудно за приемане за някои хора, което води до чувство на тъга и безпокойство.

Рождените дни могат да извикат спомени за минали разочарования и неизпълнени очаквания. Хората може да се почувстват тъжни, че не са успели да постигнат нещо желано на този етап на живота си или могат да се сравняват с други, които са постигнали повече. Когато тези очаквания не бъдат изпълнени, това може да доведе до чувство на разочарование и тъга.

Рождените дни могат да бъдат време на самота за някои хора. Това е особено вярно за тези, които са загубили близки или имат малко социални връзки. Рождените дни могат да подчертаят липсата на важни хора в живота на човека, което води до чувство на тъга и изолация.

Някои хора може да се почувстват стресирани или претоварени от очакванията, възложени им на рождения им ден. Те могат да изпитват натиск да имат перфектен ден или да угодят на другите, което може да доведе до чувство на тревожност и тъга.

И накрая, за някои хора рожденият им ден може просто да бъде напомняне за трудно или травматично събитие в миналото им. Това може да предизвика чувство на тъга, безпокойство и дори посттравматично стресово разстройство.

Психолозите предполагат, че комбинация от тези и други фактори, могат да допринесат за това някои хора да изпитва предимно негативни чувства на рождените си дни.