Венецианските канали пресъхнаха

837
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

След необичайно сухите седмици през зимата, някои от известните канали във Венеция са пресъхнали, а в други водата е с толкова ниско ниво, че плаването на гондолите е невъзможно.

Обикновено проблемите на Венеция са свързани с наводнения, но поради ниските приливи и липсата на дъждове, каналите не могат да се напълнят.

Сушата е проблем за цялата страна, нивата на повечето реки са ниски, а снеговалежът в Алпите е едва наполовина от нормата за този период.

През миналата година Италия обяви извънредно положение, поради критично намалени нива на водата в река По, в северната част на страната, от която зависи около една трета от земеделската продукция. Това е и най-голямото засушаване там за последните 70 години, съобщават климатични експерти.

„Дефицитът на вода се увеличава още от 2020-2021 г.“, казва Масимилиано Паски, експерт по климата и изследовател. „За да се преодолее, е необходимо да вали в продължение на 50 дни.“

Причините за сушата през тази зима са комплексни, като за последните 15 дни поради антициклонална система, времето в западна Европа повече наподобява късна пролет. Скоро се очакват валежи, включително и от сняг по високите части, което донякъде ще помогне на ситуацията.