Кондензационните следи – проблем за авиацията

1006
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Кондензационните следи, които се образуват след самолетите в ясни дни с подходящи атмосферни условия, изглеждат като невинни облаци, но представляват проблем.

Според изследване проведено между 2000г.  и 2018г., което отчита как авиацията допринася за климатичните промени, кондензационните следи съставляват 57 % от цялото влияние, което сектора оказва. Кондензационните следи са по същество облак и влияят като задържат топлината на земята.

Проблемът има сравнително лесно решение. Тези облаци се образуват чрез кондензация на водна пара в слоеве от атмосферата, където има подходяща температура и влажност. Според изследователи, с внимателно последяване на атмосферните условия и летателния план, някой полети могат да бъдат отклонени съвсем леко, за да избегнат образуването на такива облаци.

Първите стъпки за прилагането на това решение вече са направени от вулканологът Адам Дюран.

От 2019 г., компанията му се занимава с прогнозиране на условията, при които в атмосферата се образуват кондензационни следи. Според разработките, над 80% от облаците се образуват от едва 10 % от полетите, така че само с малка промяна в техния курс, през слоеве, в които няма условия за кондензация, може да се избегне образуването на облаци.

От 2021 г. технологията се прилага експериментално в рамките на програмата „Greenliner” целяща да намали ефекта на авиацията върху околната среда. Според изчисленията, цената на отклоняването на полети, ако се приложи в глобален мащаб, ще бъде под 1 милиард долара годишно, а ползата ще е над 1000 пъти по-голяма.