Какво се обърка: влаковата катастрофа в Гърция

459
Добави коментар

Властите още разследват причините за сблъсъка на пътнически и товарен влак край Лариса, Гърция, при който загинаха 57 души. Двата влака са се движели по едни и същи релси, с висока скорост.

Има десетки пострадали, а някои все още се издирват в отломките. Повечето пътници във влака са били студенти, които се прибирали вкъщи след дълъг уикенд.

Основната версия за причината на катастрофата е „трагична човешка грешка“, казва гръцкият премиер.

Полицията е арестувала началника на гарата в Лариса, който вече е обвинен.

Следователите се опитват да разберат каква е причината двата влака да са се движили по едни и същи релси в продължение на много километри. Янис Дитас, председател на синдиката на работниците в железниците казва, че автоматичната сигнализация не е работела. Според експерт от сферата, тази система трябва да отчете, че на релсите има влак, да пусне червена светлина и автоматично да отклони другия влак. Но тя не е поддържана правилно.

„Червените светлини се повреждат често, или се включват без причина и служителите са свикнали да не им обръщат внимание.“ разказват от бранша. Това се потвърждава и от записа на последния разговор между началника на гарата в Лариса и машиниста на пътническия влак. „ Може да тръгваш.“ е казал по радиото началникът.

Транспортният министър Костас Караманлис подаде оставка, заявявайки, че поема отговорност за провала на държавните железници и, че те „не отговарят на реалността на 21 век.“