Какво се обърка: влаковата катастрофа в Гърция

274
Добави коментар

Властите още разследват причините за сблъсъка на пътнически и товарен влак край Лариса, Гърция, при който загинаха 57 души. Двата влака са се движели по едни и същи релси, с висока скорост.

Има десетки пострадали, а някои все още се издирват в отломките. Повечето пътници във влака са били студенти, които се прибирали вкъщи след дълъг уикенд.

Основната версия за причината на катастрофата е „трагична човешка грешка“, казва гръцкият премиер.

Полицията е арестувала началника на гарата в Лариса, който вече е обвинен.

Следователите се опитват да разберат каква е причината двата влака да са се движили по едни и същи релси в продължение на много километри. Янис Дитас, председател на синдиката на работниците в железниците казва, че автоматичната сигнализация не е работела. Според експерт от сферата, тази система трябва да отчете, че на релсите има влак, да пусне червена светлина и автоматично да отклони другия влак. Но тя не е поддържана правилно.

„Червените светлини се повреждат често, или се включват без причина и служителите са свикнали да не им обръщат внимание.“ разказват от бранша. Това се потвърждава и от записа на последния разговор между началника на гарата в Лариса и машиниста на пътническия влак. „ Може да тръгваш.“ е казал по радиото началникът.

Транспортният министър Костас Караманлис подаде оставка, заявявайки, че поема отговорност за провала на държавните железници и, че те „не отговарят на реалността на 21 век.“

Добави коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари