Crew Dragon успешно транспортира астронавти до МКС

408
Добави коментар

Совалката на Илън Мъск и Спейс Екс успешно се скачи с Международната космическа станция след 25-часов полет от космическия център „Кенеди“ във Флорида. На борда са четирима астронавти – двама американци, един руснак и един гражданин на ОАЕ – първи представител на страната, който ще остане на шест-месечна мисия.

Планирано е те да проведат над 200 експеримента в различни области – от клетъчен растеж, до контролирани експлозиви в условията на микрогравитация. Част от проучванията ще помогнат за бъдещите продължителни експедиции до Луната и отвъд, които ще бъдат част от програмата „Артемис“ на НАСА.

Екипажът на МКС също е отговорен и за поддръжката на станцията, разпределението на пристигащата екипировка и подготовка за идването на други астронавти.

Това е шестият поред екип, транспортиран от Crew Dragon  до МКС откакто компанията на Илън Мъск започва да осъществява тези полети през 2020 г.

Новите попълнения са посрещнати от седемчленният екипаж, който се очаква да се завърне на Земята в рамките на следващия месец. Сред тях са трима представители на НАСА, трима руски астронавти и един японски. Четирима от тях ще се пътуват обратно с Crew Dragon, а останалите трима – с руския модул Съюз, който беше изпратен към МКС преди седмица.