От къде произлиза легендата за Баба Марта?

652
Добави коментар
Ваня Петрова
Ваня Петрова

В духа на отминалия празник сме ви приготвили отговора на един въпрос, който най-вероятно често сте си задавали.

От къде произлиза легендата за Баба Марта?

Баба Марта е един от най-популярните традиционни български празници, който се отбелязва на 1-ви март всяка една календарна година. Празникът е свързан със смяната на времето и пролетните обичаи.

Има много легенди и версии за произхода на празника Баба Марта. Една от тях казва, че Баба Марта е вещица, която живее в гората и помага на растенията да пробият земята през пролетта. Легендата също така твърди, че Баба Марта носи със себе си два ключа – на зимата и пролетта и когато дойде времето на пролетта, тя отключва зимата и пуска пролетта да започне.

Традиционно, хората носят мартеници на 1-ви март, които представляват пролетта и новия живот. Мартениците се състоят от две нишки, бяла и червена, които са свързани заедно. Те могат да бъдат носени като гривни, обици, пръстени или брошки, или да се закачат на вратата на дома или в градината. Когато се види първият знак на пролетта, като цъфнало дърво или първата щъркелина, мартениците се свалят и се окачат на дърветата, за да се приветства пролетта и да се пожелае здраве и късмет.