Училищата в Афганистан – без момичета

866
Добави коментар

Училищата в Афганистан отвориха врати за новата академична година, но хиляди момичета останаха извън тях. След като талибаните поемат властта през 2021 г., само момичета до 12 години могат да посещават училище. Единственият начин за продължаване на образованието им е в религиозните училища. Те са достатъчни за развитие на познанието по религията, но „не могат да ми помогнат да стана лекар“,  казва Иалда, ученичка в девети клас от Кабул.

Забраната на гимназиалното образование за момичета е от март 2022 г. и е наложена часове, след като училищата бяха отворени. Талибаните, които забраняват и университетското образование на жените, казват, че ще допуснат момичета в гимназиите, когато „условията станат подходящи“.

Нито една мюсюлманска държава не забранява образованието на жени, а както някои талибански лидери казват: „Ислямът гарантира на жените правото на образование и работа.“

Катрин Ръсел, изпълнителен директор на Фонда за деца в ООН определя ситуацията като „опустошителна“. Според нея забраната на момичета да посещават училище „отнема възможността им да участват в общността, да имат работа, да станат лекари или учители. Практическият ефект е отчайващ и разбива мечтите на тези момичета.”

Това има и негативни последици за икономиката.

Жените в Афганистан целенасочено се премахват от държавни и публични длъжности и им се забранява да посещават фитнеси и паркове.

„С това те не само унищожават амбициите на половината население, а и причиняват сериозни щети на бъдещето Афганистан.“ казват още от ООН.