Без транс-жени в леката атлетика

842
Добави коментар

Транс-жените няма да имат възможност да се състезават в категория „жени“. Това реши Международната асоциация на лекоатлетическите федерации.

От 31 март, атлети, преминали през пубертета като момчета, няма да могат да участват в нито едно състезание с жени. Решението е следствие от множество консултации с националните федерации, Международния олимпийски комитет и транс-джендър групи. „ Според преобладаващото мнение, транс-жени не трябва да се състезават в категория „жени“.“– казва  президентът на асоциацията. „Смятам, че взехме най-доброто решение за спорта.“ добавя още той.

Това обаче не значи, че транс-жените ще бъдат изключени завинаги. Формирана е работна група към Асоциацията, която ще следи новите данни в областта и ако има доказателства, че транс-жените нямат превъзходство, що се отнася до физиологията им, позицията може да бъде преразгледана.

„Към момента няма транс-жена атлет, която да се състезава на международни ниво, така че не може да се каже каква роля имат такива атлети за запазването на честната игра.“ се казва в изявление на асоциацията. „При тези обстоятелства, Съветът на Асоциацията реши да постави честността на състезанията на първо място.“

Затегнати са и правилата за нивата на тестостерон при атлетите с различия в половото развитие. При новите регулации, те ще трябва да поддържат нива под 2.5 наномола за литър в продължение на 2 години, за да се състезават в категория „жени“, а не както беше досега – под 5 и за една година.