Забраниха ТикТок и във Франция

459
Добави коментар

Франция се присъединява към страните, според които ТикТок не е безопасна мрежа в контекста нa киберсигурността и защитата на данните.

След официалната забрана за използване на приложението на базираната в Китай компания в Европейската Комисия, Франция също го забранява за употреба на служебните устройства на служителите в държавната администрация и публичните услуги.

Забраната включва и други приложения “за забавления“ като Туитър и Инстаграм.

Според Министъра на трансформацията на публичния сектор, приложенията, използвани за забавление, нямат достатъчни нива на киберсигурност и не са надеждни за опазването на данните, за да бъдат инсталирани върху устройства, които се използват от хора с достъп до административно оборудване.

Забраната за използване на ТикТок от административни служители вече има в Белия дом, Великобритания, Дания, Белгия, Нова Зеландия, а за членовете на правителствата – в Канада, Индия, Пакистан и Тайван.

Притесненията за сигурността са изказани първоначално от американски законодатели и официални лица. Според тях, данните, които приложението събира, могат да достигат до Китайското правителство.

Изпълнителният директор на компанията, собственик на ТикТок отрече тези обвинения в изслушване пред американския конгрес и наблегна на факта, че 60 % от активите на компанията са собственост на международни инвеститори.

Закон, приет в Китай през 2017г. задължава китайските компании да предават на правителството всички лични данни, които имат отношение към националната сигурност на Китай. Засега няма доказателства, че ТикТок са предали такива данни, а страховете са продиктувани от огромния брой потребители на мрежата.