Почина Гордън Мур, един от създателите на „Интел“

434
Добави коментар

Гордън Мур, един от създателите на „Интел“ и законът на Мур, почина на 94 годишна възраст.

Пионерът в информационните технологии започва да работи в сферата на полупроводниците през 50-те години, а по-късно създава компанията „Интел“ – една от компаниите, оформили облика на Силициевата долина в Калифорния.

Известно е предположението му, че мощността на компютърните процесори ще се удвоява всяка година, коригирано впоследствие на „всеки две години“ Това става известно като „законът на Мур“ и се превръща в основа на индустрията, която повлиява най-много компютърната революция.

Две десетилетия преди компютрите да станат неразделна част от ежедневието ни, Мур пише в статия, че интeгралните схеми ще доведат до „такива чудеса като домашни компютри, или поне терминали, свързани с един централен компютър, които ще контролират автомобили и персонални устройства за комуникация.“

Работата на Мур помага за развитието на технологичния прогрес по целия свят, а благодарение на това имаме Епъл, Фейсбук и Гугъл.

„Всичко, което се опитвах да направя, беше да разпространя съобщението, че като добавяме повече неща в един микрочип, ще направим електрониката евтина.“ казва Мур в интервю от 2008 г.

Според сегашният директор на „Интел“, Пат Гелсингър, Мур е оформил технологичната индустрия чрез прозренията си и е вдъхновил предприемачи и инженери по целия свят.

„Той оставя след себе си наследство, което е променило живота на всеки един човек на планетата.“ добавя още Гелсънгър.

„Днес загубихме един визионер. Гордън Мур, благодарим за всичко“ гласи съобщението на официалния Туитър акаунт на „Интел“.