Почина Гордън Мур, един от създателите на „Интел“

299
Добави коментар

Гордън Мур, един от създателите на „Интел“ и законът на Мур, почина на 94 годишна възраст.

Пионерът в информационните технологии започва да работи в сферата на полупроводниците през 50-те години, а по-късно създава компанията „Интел“ – една от компаниите, оформили облика на Силициевата долина в Калифорния.

Известно е предположението му, че мощността на компютърните процесори ще се удвоява всяка година, коригирано впоследствие на „всеки две години“ Това става известно като „законът на Мур“ и се превръща в основа на индустрията, която повлиява най-много компютърната революция.

Две десетилетия преди компютрите да станат неразделна част от ежедневието ни, Мур пише в статия, че интeгралните схеми ще доведат до „такива чудеса като домашни компютри, или поне терминали, свързани с един централен компютър, които ще контролират автомобили и персонални устройства за комуникация.“

Работата на Мур помага за развитието на технологичния прогрес по целия свят, а благодарение на това имаме Епъл, Фейсбук и Гугъл.

„Всичко, което се опитвах да направя, беше да разпространя съобщението, че като добавяме повече неща в един микрочип, ще направим електрониката евтина.“ казва Мур в интервю от 2008 г.

Според сегашният директор на „Интел“, Пат Гелсингър, Мур е оформил технологичната индустрия чрез прозренията си и е вдъхновил предприемачи и инженери по целия свят.

„Той оставя след себе си наследство, което е променило живота на всеки един човек на планетата.“ добавя още Гелсънгър.

„Днес загубихме един визионер. Гордън Мур, благодарим за всичко“ гласи съобщението на официалния Туитър акаунт на „Интел“.

Добави коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари