Доналд Тръмп с официално обвинение

566
Добави коментар

Доналд Тръмп е обвинен във връзка с разследването за даване на пари срещу мълчание на порно актрисата Сторми Даниелс преди изборите през 2016 г. Според разследването, Майкъл Коен – бивш юридически сътрудник на Тръмп, е дал 130 хиляди долара на актрисата, по поръчка на Тръмп. За първи път в историята на страната, бивш американски президент ще бъде обвинен в криминално деяние.

Точната постановка на обвиненията още не е разкрита. Очаква се това да стане в следващите дни. В изявление на Окръжната прокуратура на Манхатън се казва, че в момента дискутират с адвокатите на Тръмп неговото предаване на прокуратурата.

Тръмп, който води предизборна кампания, твърди, че това обвинение е „политическо преследване и намеса в изборите на най-високо ниво.“ Според него то е част от координиран „лов на вещици“ срещу него и добавя, че е „абсолютно невинен“.  По-рано този месец, той обяви, че ще бъде арестуван и призова симпатизантите си да протестират срещу това.

Според запознати, обвинението е изненадващо, тъй като последното заседание на журито, което е взело решението е било преди дни, но заповедта може да се подпише по всяко време след взимането на решението.

Сторми Даниелс, чието истинско име е Стефани Клифърд разкри, че е имала връзка с Тръмп, който е женен, а Коен потвърди, че лично ѝ е платил, за да не разкрива това по време на кампанията на Тръмп през 2016 г. Спекулира се, че именно това плащане може да се окаже в центъра на обвиненията, заради начина, по който парите са декларирани впоследствие.