В кои страни хората са най-щастливи

542
Добави коментар

Не е изненада, че скандинавските страни отново заемат челните места в класацията за държавите с най-щастливите хора. Доклад на ООН, който се базира на проучвания в 150 страни, разкрива не само къде хората са най-щастливи, но и факторите, които определят това.

На първо място за шеста поредна година е Финландия, следвана от Дания, Исландия и Израел. Измерителите, които са използвани, за да се оцени това са очакваната продължителност на живота, БВП на глава от населението, социална подкрепа, нива на корупция, свобода на изразяване, човешки права, доверие в институциите, участие в живота на местната общност.

Ако искаме да разберем кое е различното в тези страни, за да оглавяват класацията, трябва да подходим цялостно към всички аспекти от държавния и обществен живот там, социалната и образователните системи и здравеопазването, както и зачитането на човешките права.

Въпреки ковид пандемията, според доклада, щастието в света не е спаднало за последните две години, а напротив – хората са запазили позитивните си емоции, преразгледали са приоритетите си и дори са станали по-щастливи.

Някои страни като Литва, уверено се изкачват в класацията, други запазват позициите си.

„Оказва се, че щастието не зависи от заплатата или богатството, а от начините, по които се кооперираме с другите. Ще се почувствате по-щастливи, ако по-често се грижите за други хора, вместо само за себе си.“ казва професор Хелиуел, един от авторите на доклада.