Италия блокира ChatGPT

458
Добави коментар

Италианската агенция за защита на данните временно блокира софтуера ChatGPT във връзка с опазването на личните данни. Така Италия е първата западна държава, която се опитва да регулира използването на популярния изкуствен интелект. В изявлението се казва, че мярката е „докато ChatGPT започне да уважава личното пространство“ и включва ограничаване на възможностите на компанията-собственик да използва данни от италиански потребители. Според тях, OpenAI нямат юридически обоснована причина за „събиране и задържане на лични данни, за да тренират алгоритмите, върху които работи платформата.“

След пускането на ChatGPT, милиони хора по света го използват за различни дейности – от събиране на информация до писане на текстове и създаване на изображения. Критиците отдавана предупреждават за опасността, свързана с предоставянето на данни на подобни платформи.

„Ние всъщност не знаем как се използват данните, защото няма достатъчно информация, достъпна за обществото.“ Казва Рута Липина, специалист по ИИ от Университета на Болоня. „ В същото време, ЕС има много регулации, касаещи личните данни, които могат да бъдат прилагани по различен начин, в зависимост от това как компаниите искат да допринесат за разбирането на технологията.“ добавя тя.

Някои училища и университети вече блокираха платформите за ИИ от мрежите си, за да се избегне използването им за „преписване“, но не е напълно ясно как Италия ще ги блокира на национално ниво.

Решението идва след като десетки световни експерти подписаха отворено писмо, в което призовават временно да се спре развитието на мощни системи с ИИ, защото „представляват риск за обществото и човечеството“. Много от изследователите са на мнение, че и други правителства ще последват примера на Италия, особено ако OpenAI

не предоставят повече информация за начина на използване на данните.