Ще постигнем ли безсмъртие?

653
Добави коментар

Според футуриста и компютърен специалист Рей Курцвейл, човечеството ще успее да постигне безсмъртие около 2030 г. Това не е единствената му прогноза за бъдещето, а причината някои хора да я приемат сериозно е, че 75-годишният изследовател вече е направил достатъчно успешни „предсказания“ за бъдещото развитие на технологията. 86 % или общо 147 от прогнозите, направени от него през 90-те, вече са се сбъднали. Такива са например масовото разпространение на персоналните компютри и развитието на безжичния интернет и на изкуствения интелект.

Според Курцвейл, в рамките на настоящето десетилетие човечеството ще намери начин да удължи продължителността на живота и дори да постигне безсмъртие. Това ще стане с помощта на нано роботи, които ще циркулират из телата ни, ще ги поправят и ще ни дават прецизна информация какви вещества са ни нужни.

Към момента нано роботи се използват в сферата на генетиката и в много други области. Според изследователя предстои човечеството да осъществи огромен скок в развитието на ИИ, което ще ни помогне да свържем технологията с физиологията и да постигнем ако не безсмъртие, то значително увеличение на продължителността на живота.

Това е теза, описана от него през 2005 г. и днес, според него, тя е още по-валидна, имайки предвид навлизането на ИИ в ежедневието ни.

Ще се слеем ли с технологията, за да надхвърлим границите на предопределения ни от биологията живот?

Скоро ще разберем дали тази прогноза на Курцвейл ще се сбъдне, но при всички положения съществуващите технологии вече предоставят нови предизвикателства пред вида ни.