Как да постигнем щастието?

1322
Добави коментар
Виктория Енева
Виктория Енева

Всеки иска да бъде щастлив и ежедневно ние се борим да достигнем до това заветно състояние. Дните ни обаче често са толкова шарени, динамични и противоречиви, че понякога се чувстваме като в рая, а друг път изпитаме отчаяние. Все пак психолозите дават някои насоки как да увеличим щастието в живота си.

Фокусирайте се върху настоящия момент

Не се оставяйте на течението като пребивавате предимно в мисли за миналото – без значение дали става дума за тъжни или радостни събития. Не прекарвайте и прекалено много време в мисли за бъдещето, без значение дали говорим за мечти или страхове. Най-добре се съсредоточете в настоящия момент. Само той е във ваш контрол, оползотворете го максимално.

Бъдете благодарни

Често сме склонни да мислим само за проблемите и за това, което нямаме. Отделете време, за да обмислите нещата, които са най-важни за вас. Прекарвайте време сред природата. Покажете признателност към другите и бъдете благодарни, когато получите такава обратно.

Освободете се от миналото

Не таете негодувание и недоволство. Проучване, публикувано в Journal of Personality and Social Psychology, е установило, че прошката, за разлика от отмъщението, помага да се възстанови чувството на хората за човечност и принадлежност. Прошката освобождава живота ни от негативните чувства и преживявания.

Пребивавайте в „състояние на поток“

Друг път към щастието е свързано с намирането и ангажирането с дейности, които привличат цялото внимание. Тези дейности могат да ви поставят в подобно на транс състояние, наречено „състояние на потока“, където сте напълно погълнати от текущата си задача.

Състоянията на потока могат да бъдат особено полезни, ако се опитвате да се освободите от конкретна негативна мисъл или ако ви е трудно да регулирате емоциите си.

Намерете смисъл

Допринесете за кауза, която е по-голяма от вас самите, така ще достигнете до чувство на силно удовлетворение. Знанието, че използвате енергията си, за да създадете положителна промяна в света, може да ви даде усещането, че сте полезни, необходими, че съществуването ви има смисъл.