Песимизъм, оптимизъм или реализъм – коя я най-добрата стратегия?

596
Добави коментар
Виктория Енева
Виктория Енева

Всеки от нас знае какво означава да си песимист, реалист или оптимист. Тези нагласи се формират по един или друг начин у нас, като значение имат както социални, така и генетични фактори. Всеки от нас по природа е по-склонен да бъде песимист или оптимист, без събитията от живота да имат решаващата дума за това.

Част от себепознанието е да имаме представа каква е общата ни нагласа към живота. Понякога не е толкова лесно да се самоопределим и изпадаме в заблуди относно собствените си нагласи. Психолозите имат стандартизирани тестове, чрез които може да бъдете категоризирани. Знанието за самите себе си може да ви даде нови начини да се справите с проблемите си или да повишите щастието в живота си.

Почти всеки би се съгласил, че не е добра идея към всичко да се подхожда песимистично. Такава една предварителна негативна нагласа трудно би довела което и да е било начинание до успех. Тя е един вид самосаботаж, може да унищожи мотивацията ни и дори да ни отнеме удовлетворението, ако все пак успеем.

По-проблемно е осъзнаването, че оптимизмът също може да бъде опасен. Как? Положителното мислене, като цялостна концепция за живота, преди не много време беше изключително модерно. Книгите по темата се купуваха като топъл хляб. Какво се случи, че идеята за безкрайния оптимизъм се провали?

Случи се това, че хората лично изпитаха негативите й върху себе си. Безпричинният оптимизъм, тоест, този който не почива върху реални факти е просто въздух под налягане. Очаквайки само положителен развой на събитията, ние не сме подготвени за трудностите. Очаквайки само одобрение, често биваме огорчени. Очаквайки всичко да върви като по вода, често биваме разочаровани.

Най-добрият подход към живота е умереният – златната среда. Избягвайте крайностите и се опитвайте винаги да гледате фактите. Тоест, опитвайте се да бъдете реалисти, поддържайте истинска връзка с реалността около вас. Може би е трудно и всеки от нас залита към песимизъм или оптимизъм, но самият стремеж ще даде резултати. Какви по-точно? Ще бъдете по-адекватни, по-подготвени, ще познавате силните и слабите си страни по-добре. Ще бъдете по-балансирани във всичките си действия и емоции. Тази перспектива определено си заслужва да се потрудим за нея.