След 500 дни под земята

1216
Добави коментар

Испанският планинар и екстремен атлет Беатрис Фламини прекарва 500 дни в пещера, на 70 метра дълбочина, без никакъв контакт с външния свят. Тя е на 50 години и след като успешно се справя с това предизвикателство, вече е на повърхността и се среща с екипа и привържениците си.

Експериментът е част от проект, целящ да изследва как влияе изолацията под земята на човешкото тяло и психика. Фламини е използвала две камери, за да записва преживяванията си и да изпраща видеа, а екипът ѝ е спускал храна и всичко необходимо за живота ѝ под земята.

Цялото преживяване е проследено от психолози, спелеолози и треньори, които обаче не са имали директна връзка с нея.

На пресконференция след края на експеримента Фламини казва, че е броила дните до 65-ия, след което е започнала да губи представа за времето, но не се е чувствала зле нито за миг и дори е искала да си остане в пещерата.

Тя е прекарала два от рождените си дни в самота, не е говорила почти две години и не взимала душ. Времето си е прекарвала в четене, плетене на зимни шапки и тренировки.

Фламини не е имала информация от външния свят, като е инструктирала екипа си да не я търси по никаква причина, дори в случаи на смърт в семейството ѝ, защото не е искала да провали проучването.

Все още не е ясно дали това е нов рекорд за престой под земята, а тя ще се подложи на пълни изследвания, преди да планира други подобни екстремни преживявания.