Германия спира ядрените си централи

1164
Добави коментар

Германия спира последните си три ядрени централи и се отказва от този вид енергия. Решението трябваше да се осъществи през миналата година, но се забави. Въпреки че за много страни ядрената енергия е част от пътя към прекратяване на използването на фосилни горива, това не е така за Германия. Темата се обсъжда от години, а окончателното решение е взето след аварията в Японската ядрена централа във Фукушима през 2011 г.

Въпреки очакванията за енергийна криза и повишаването на цените навсякъде по света, след година закъснение, Германия все пак ще осъществи това решение и занапред ще залага на газ и възобновяеми енергийни източници.

„Рисковете на ядрената енергия са невъобразими.“ казва министърът на околната среда Щефи Лемке.

Повишаването на цените и краят на евтините газови доставки след инвазията в Украйна предизвикват забавяне, но проблемите вече са преодолени.

„Грийнпийс“, които са в центъра на движението за прекратяване на използването на ядрена енергия организират празненство по случая.

„Най-накрая ядрената енергия остана в миналото!“ казват от организацията.

Последните останали централи предоставят едва 6 % от енергията в Германия, а страната цели до 2030 г. 80 % от енергията да идва от възобновяеми източници.

Различни групи окачествяват изпълнението на това решение като грешка. Сред тях е и консервативният лидер на областта Бавария, който иска да се запазят няколко централи „за резерва“.  Външни наблюдатели напомнят, че този ход идва в условията на увеличено използване на въглища, което противоречи на зелената идея.