Как да подредим мебелите в кухнята?

941
Добави коментар
Иван Тимов

Правилно разположеното кухненско обзавеждане е от изключително значение, тъй като това е място, където трябва не само да се чувстваме комфортно, но и да ни е удобно за готвене. Предварителното определяне на разпределение, цветове, подредба и други подробности от проекта на вашата кухня, би спестило доста време и би ви помогнало да вземете най-добрите и подходящи решения.

Опции за подредба на мебелите в кухнята

Преди да вземете решение как да организирате пространството с което разполагате в кухнята, и как да поставите различните мебели и уреди, е необходимо да разгледате всички възможни опции. Трябва много добре да прецените разстоянията, светлината в помещението, колко шкафове за съхранение ще са ви необходими, както и каква форма искате да има разпределението, казват от Ikea.bg. Ето няколко типове оформление, които могат да ви помогнат с взимането на тези решения:

  • Линеен – това е най-простото и най-често срещаното оформление на мебелите в кухнята. Някои го наричат и едноредов, тъй като всичко необходимо е разположено на един ред по една дълга стена. Подходящ избор е за малки помещения с площ от около 4-6 кв.м., тъй като позволява лесно и компетентно организиране на наличното пространство, както и свободно място за работа. Имайте предвид, че ако разполагате с прекалено много обзавеждане за тази част от дома ви, този тип подредба не е най-подходящият и ще създаде усещане за бъркотия.
  • Г-образна форма – Г-образното или, по друг начин наречено, ъгловото оформление за мебелите в кухнята ще помогне, ако е физически невъзможно да разположите всичко необходимо на една стена. Можете спокойно да използвате едната част за плотове, печка, котлони и мивка, а другата за хладилника и допълнително място за съхранение. Тази опция е подходяща както за малко, така и за просторно кухненско помещение, като дори според Фън Шуй е една от най-удачните, тъй като идеално се вписва в правилото за работен триъгълник.
  • П-образна форма – този тип разположение на кухнята означава, че мебелите могат да бъдат разположени на три стени едновременно. Подобно предложение е удачно единствено за просторни помещения, в противен случай няма да ми достатъчно място за движение. По продължението на едната стена можете да организирате работното пространство като например плотове, рафтове и други удобства, на които да можете да готвите. Противоположната част можете да използвате за уреди като печка, миялна, хладилник и други. Третата тясна част може да бъде употребена за мивка или удобен шкаф за съхранение.
  • Остров – този тип оформление е подходящо за ефектни и просторни кухни в американски стил. Струва си да се обмисли тази опция, в случай че имате нужното пространство. Островът сам по себе си е доста масивна мебел, която ще заема цялото централно пространство, поради което е много важно да прецените предварително точните допустими размери. Това е един от най-удобните варианти, затова определено си струва да се обмисли. Привържениците на минималистичното обзавеждане със сигурност ще го оценят.
  • Полуостров – полуостровното оформление на мебелите в кухнята е комбинация между линейния и островния вариант. Това е удачна опция ако разполагате с по-малко пространство, което искате максимално да модернизирате. Полуостровът може да се използва като плот, както и да се добавят възможности за съхранение на различни приспособления като прибори, дъски и друга нужна при готвенето посуда.

След като изберете най-подходящия тип обзавеждане за вашата кухня, то ще ви е много по-лесно да изберете необходимите мебели.

Как най-лесно да направим план за обзавеждане?

Във фантазиите ви интериорът може да изглежда изключително стилен и красив, но всъщност да се получи много по-различен от това, което сте планирали. Ето защо е много важно да се изготви ясен план за действие, който ще отразява точното местоположение на мебелите, домакинските уреди, декоративните елементи, контактите и дори прозорците и вратите. Колкото по-добре съобразите всичко, толкова по-реална картинка за крайния резултат ще придобиете.

Планът може да бъде създаден както и чрез дизайнерска програма, така и на лист хартия. Важно е много точно да бъде отразена конфигурацията на стаята и всички размери. Това включва площта, дължината на стените, местоположението на прозорците, изходите към балкона, ширината на отворите и разстоянието между елементите. Не забравяйте, че най-основната цел е вашето максимално удобство.

Най-важните параметри, които трябва да вземете предвид при избора на мебели са височина, ширина, дължина и дълбочина, предупреждават от Икеа. Помислете добре кое къде ще стои и проверете дали всичко се вписва в определената за него зона. Не забравяйте да залагате на качествено обзавеждане, тъй като никой не иска ежегоден ремонт в това помещение.