Топ 7 дестинации за планински туризъм в Европа

1319
Добави коментар
Иван Тимов

Брук Хемптън казва с отношение, че животът е по-хубав, когато му добавиш планински въздух, огън и малко тишина и спокойствие. Пътуване в приятелска компания, до някоя водеща дестинация в Европа, може да бъде рестарт за вас след дългото стресово ежедневие. Както се казва туризъм и още нещо…

Туристическите агенции имат отговорността да ви предложат интересни забележителности, да ви осигурят резервации в хубави хотели и екскурзовод, който ще ви даде информация за всяко впечатляващо кътче.

Щом отивате на туризъм в чужбина, нещото, за което първо трябва да се погрижите, за да се предпазите от евентуални инциденти, е застраховката. Убедете се, че имате такава и туристическите агенти са подходили достатъчно професионално.

Кои са европейските дестинации за планински туризъм?компания за пътувания

Ако искате да сте сред природата, да се разходите по планини и височини, може да направите своя избор между тези топ 7 дестинации:

Норвегия

Вода от глетчер и прясна риба, като треска, може да е един обикновен обяд за вас, когато сте на планински туризъм на норвежка територия. Тук се намира най-високият връх в Северна Европа, Галхьопиген и е отлично място за планинарство. Очарованието на фиордите, разположени в южната част на Норвегия, е следващата гледка, която ще ви заплени. Образували са се в резултат на разтопяването на ледниците.

Швейцария

На територията на “тиктакащата” държава, отличаваща се с точност и шоколадов вкус, се намират величествените Алпи. Най-подходящото място за планински туризъм. Шокиращи са планинските им пейзажи, а връх Матерхорн може да бъде ваше следващо завоевание. Струва си да се посети райското кътче Енгелберг в кантона Обвалден, което е разположено сред три планински вериги и в буквален превод означава “Планината на ангелите”. Любимо място за туристите.

Ирландия

Въпреки че е дъждовна, е абсолютно подходяща за планински туризъм, защото е хълмиста и климатът е умерен. В цялата страна има над 950 пътеки, подходящи за туризъм и впечатляващото е, че всички пейзажи са различни. Необходими са ви само обувки и яке за дъжд. Гостоприемството на ирландците ще ви грабне, така че не се тревожете за нищо друго. Емералд Айлънд или “Изумруденият остров” е кулминацията на всички ирландски природни прелести.

Испания

И да не сте опитен турист, топла и приветлива, Испания ще ви посрещне със страхотни места за разходка. Разнообразни природни картини, вкусна храна със запомнящ се вкус и цели 14 национални парка – испанците определено имат с какво да се гордеят. Опознайте планинските върхове на Пиринеите и не пропускайте пленителния Пико Собаркал. Но преди това, изпийте чаша горещ шоколад, защото туризъм и умора вървят ръка за ръка, така че не бързайте.

Италия

Не е само пица и паста, не е и само култура, изкуство и традиции, тя предлага и неограничени възможности за обиколки по диви планински места. Оставете за малко фунийката със сладолед и затегнете връзките на обувките си за туризъм, поемете към Села Хербетет и забравете за угризенията от сутрешната ви закуска, ще изразходите всички калории.

Франция

Със своя връх Монблан, френските Алпи, легендарни и красиви, ни потапят в места за туризъм, описани като “бижута” за планеризъм, ски и всевъзможни забавления, които една планина може да предложи.

Германия

Няколко са големите вериги, които са привлекателни за посетителите. Над 400 планински върхове, разположени в 4 държави, могат да се видят от Цугшпитце.

За какво да внимавате, докато сте в планината? 

Планината може да бъде и опасна, затова е добре да вземете мерки за контрол над нейните неочаквани капани:

  • ориентиране – лесно може да се загубите. Задължително трябва да имате карта и компас;
  • времето – в планината то е различно. Бъдете подготвени за всякакъв тип време и ако установите, че се очакват дъждове и мъгла, по-добре не тръгвайте;
  • изкачване – нуждаете се от оборудване и опит, ако сте избрали по-стръмни места;
  • природата – ще се натъкнете на различни видове животни и растения. В никакъв случай не преминавайте през места, които са упоменати за опасни и са забранени за посетители.

Планините са изключително разнообразни, предлагат красиви гледки и дават много възможности като катерене, планинско колоездене, хайкинг и други. Този вид туризъм е подходящ за всеки приключенец, но и за онези, които искат тишина и спокойствие. След като имате маршрут, оборудване, храна и вода, сте напълно готови да покорите европейските върхове.