Поради какви причини се възхищаваме и идолизираме знаменитостите?

455
Добави коментар

Причините за този феномен са комплексни. Ние се възхищаваме, идолизираме и дори боготворим известните и успели хората, защото ги смятаме за важни и силни, поради факта, че  голям брой хора ги познават.

Тези хора се появяват в медиите, което ни позволява да надникнем в живота им. Те изглежда водят по-различен и по-интересен начин на живот от нашия или поне така ни карат да мислим медиите.

Има подсъзнателно желание в човешката раса да боготвори всичко, което изглежда по-добро, по-велико, по-богато и това, което се харесва на повечето от други хора. Имаме склонност да боготворим всичко, което изглежда бляскаво, завладяващо по някакъв начин.

Друга причина е, че повечето от нас имат несъзнателно желание също да бъдат известни и харесвани, дори и да не го признаваме открито. Когато обожаваме хора, които са обявени за знаменитости, ние чувстваме по някакъв начин свързвани с тях и техните животи.

Четенето за известни личности, гледането им по телевизията или следването им в Instagram и други социални мрежи ни кара да чувстваме, че участваме в тяхната слава. Чувстваме ги близки, сякаш са наши приятели и това ни харесва. Има много хора, които подражават на идолите си, носят едни и същи дрехи, използват един и същи парфюм или се опитват да се държат и действат като тях. Това им дава усещането, че са близо до своите идоли и участват в тяхната известност и слава.

Една друга причина, за която не всеки ще си признае, е че клюките ни развличат и то доста. Когато става дума за знаменитости, клюките изглеждат по-интересни и „ценни“. Хората обичат да чуват, четат или гледат какво правят и казват другите хора, дори това да не е никак важно. Това всъщност е една от причините риалити предаванията да са толкова популярни.

Също така ние просто обичаме да гледаме красиви хора, които носят красиви дрехи. Обичаме да гледаме как хората правят неща или отиват на места, които не можем да си позволим. Това отдалечава ума ни от нашите проблеми и ни дава вкус на блясък и слава.

Нищо човешко не ни е чуждо, така че не се учудвайте на общия захлас по някоя звезда, не се притеснявайте и вие да се присъедините към него, ако чувствате, че имате желание за това.